Sonbahar Hastalıkları Keyfinizi Kaçırmasın! - Kadınlar Güzeldir
Sağlık

Sonbahar Hastalıkları Keyfinizi Kaçırmasın!

Özel Bir Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Hekimlerinden; Uzm.Dr.Mustafa Kemal ÖZBEK  

Sonbahar Hastalıkları hakkında) önemli bilgileri paylaştı. 

Sonbahar Hastalıkları Keyfinizi Kaçırmasın! 

Özel Bir Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Hekimlerinden; Uzm.Dr.Mustafa Kemal ÖZBEK  

Sıcak yaz günlerinden sonra gelen sonbahar  grip, nezle, ishal, allerjik astım gibi hastalıkları da beraberinde getirebilir. Doğanın kışa hazırlandığı şu günlerde insanların ısı düşüşlerine adapte olmaları için 2 – 4 haftalık bir süre gerekmektedir. Ancak küresel iklim değişiklikleri nedeni ile hava  ısısındaki sert değişimler, yazdan kalan kıyafetlerin henüz dolaptaki yerlerini alması özellikle solunum ve damlacık yolu ile yayılan bu hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

İşte sonbahar ve kış aylarında özellikle sıklığı artan hastalıklar:

Üst Solunum Yolu Hastalıkları

Kalabalık ve havalandırılmayan ortamlar, klima yada ısıtıcılar yüzünden kuruyan ortam havası solunum sistemi  için bariyeri olan mukozanın savunma mekanizmasını zayıflatıp hastalıkları kolaylaştırmaktadır.   Hava sıcaklığına uygun giyinip, mevsim meyve sebzelerini yeterince tüketerek, hijyene dikkat ederek, bol su içip bulunduğumuz ortamı havalandırarak bu hastalıklardan korunmak mümkün.

 Kronik hastalıklar

Koah, astım , diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olanlar, kanser nedeni ile kemoterapi alanlarda solunum yolları hastalıkları zatürre ve bronsit gibi alt solunum yollarını etkileyen hastalıklara daha kolay dönüşmektedir. Bu nedenle bu hastaların 5 yılda bir zatürre aşısı ve , her yıl eylül-ekim-kasım aylarında grip aşısı olmaları önerilir.

Sindirim sistemi hastalıkları

Yapılan çalışmalarda  gastrit, mide ülseri, sindirim sistemi kanamaları ve huzursuz bağırsak sendromu (IBS) gibi sistemiyle ilgili bazı hastalıkların mevsim geçişlerinde  özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığı görülüyor.  Gün ışıgından faydalanmanın azalması, değişen beslenme alışkanlıkları, uyku saatlerindeki değişiklikler  bu şikayetlere zemin hazırlıyor. Uyku saatlerine dikkat etmek (aşırı uyumamak) gün ışığından mümkün olduğunca faydalanmak, dengeli beslenmek, yürüyüş yapmak vücudun değişikliklere adaptasyonunu  kolaylaştırıp sindirim sistemi sorunlarını azaltır.

Depresyon Soğuyan havalarla birlikte insanların daha çok kapalı ortamlarda kalma eğilimleri, havanın erken kararması, yazın güneşli günlerinde yapılan gezilerin yerine daha durağan, okulların açılması ile daha stresli ve sorumluluk gerektiren bir yasam döngüsü depresif yakınmaların  sıklığını artırmaktadır.  Uygun kıyafetlerle açık havada bulunmak , yürüyüş yapmak, dengeli beslenmek, gün ışığından mümkün olduğunca faydalanmak  çok önemlidir.

Migren

Hava basıncı değişiklikleri, nem değişiklikleri ve özellikle lodosun ülkemizde migren atak  sıklığını artırdığına dair veriler vardır. Mevsime uygun giyinmek, rüzgarlı havalarda özellikle baş çevresini korumak, mevsime uyum sağlamak korunmak için önemlidir.

Özel Bir Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Hekimlerinden; Uzm.Dr.Mustafa Kemal ÖZBEK 

Grip (İnfluenza) Salgınına Dikkat Edilmelidir! 

Havaların soğuması, mevsim geçişleri ve özellikle sonbaharın gelmesiyle enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı artıyor. Metabolizmanın değişen hava koşullarına uyum sağlayamaması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye başlanması gibi etkenler virüslerin daha hızlı yayılmasına neden oluyor.

Grip Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza virüsleri kişiden kişiye kolayca bulaşabilir. İnsanların, yeterince havalandırılmayan kapalı alanlarda zaman geçirmeye başladığı kış ayları, hastalığın en yaygın olduğu dönemdir. Enfekte kişiye 1 metre ve daha yakın mesafede durulması, enfekte kişinin havaya saçtığı damlacıkların; sağlıklı bireyin ağız, burun ve göz mukozasına geçmesi ile bulaşan virüs, nadir olarak damlacık yolu ile kontamine olmuş (kirlenmiş) nesnelere temas edildikten sonra ellerin, ağıza, burna ve / veya göze götürülmesiyle de bulaşabilir. Grip çoğunlukla hafif seyirli bir hastalıktır ve enfekte kişiler genellikle 7 gün içinde iyileşir. Ancak kronik hastalığı olan, yaşlı, çocuk ve gebelerde hastalık daha ağır seyreder. Grip bu özelliklere sahip kişilerin hastaneye yatışına ve hatta ölümüne neden olabilir. Kişi gribe yakalandığında ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

•    38 derece ve üzeri ateş,
•    Yorgunluk,
•    Hâlsizlik,
•    Baş ağrısı,
•    Kas ve eklem ağrıları,
•    Kuru öksürük,
•    Burun akıntısı,
•    Hapşırma,
•    Solunum güçlüğü,
•    Boğaz ağrısı,
•    Bulantı,
•    Kusma,
•    Üşüme,
•    Terleme.
 

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı? 

Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ağrılı yutkunma, kalıcı öksürük, baş ağrısı, nefes alma güçlüğü, tıkanıklık, kusma gibi belirtilerin şiddetlenmesi durumunda da grip farklı bir hastalığa yol açmış olabilir. Bu gibi durumlarda İç Hastalıkları Uzmanına zaman kaybetmeden muayene olmalıdır.

Grip Nasıl Tedavi Edilir? 

Gribin oluşturduğu yakınmaların şiddetinin hafifletilmesi için pek çok farklı tedavi seçeneği bulunur. Anti-viral ilaçlar olarak bilinen bu ilaçlar, mutlaka hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Grip, virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler, hastalığın tedavisinde kesinlikle etkili olmaz. Grip belirtileriyle doktora başvuran kişi, hekimin reçete ettiği ilaçları belirtilen doz ve süre ile kullanmalı, hastalık süresince bol sıvı almalı, sağlıklı beslenmeli ve sık sık ellerini yıkamalıdır. Hastalığın diğer kişilere bulaşmasını önlemek için öksürme ya da hapşırma sırasında tek kullanımlık peçete kullanılmalı, peçete yoksa dirseğin iç tarafı ile ağız kapatılmalıdır. 

Özel Bir Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Hekimlerinden; Uzm.Dr.Mustafa Kemal ÖZBEK  

Ağır klinik tablosu olan hastalarda hastane de yatarak takip ve tedavi sürecini de yapmak gerekebilir.

 

ÖZEL BİR NEFES HASTANESİ 

İÇ HASTALIKLARI (DAHİLİYE) 

Uzm.Dr.Mustafa Kemal ÖZBEK 

“Sağlık Hattınız” 

0288 415 7474 

WhatsApp Hattımız:0541 415 7474 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir