1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Günü - Kadınlar Güzeldir
Sağlık

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Günü

Özel Bir Nefes Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR  

Bayanların meme sağlığı hakkında önemli bilgileri paylaştı. 

Meme Kanseri? 

Meme kanseri, meme dokusu içinde süt kanalları içerisinde oluşan kanser hücreleridir. Meme kanserlerinin yüzde 80’i invaziv duktal karsinomdur. Invaziv duktal karsinom, meme kanserinin süt kanallarında ortaya çıktığını gösterir. Meme kanserinin yüzde 20’si de invaziv lobüler karsinomdur. Bu türde ise meme kanseri süt kanallarında değil süt bezlerinde gelişir. Meme kanserine neden olan hücrelerin çoğalması ve büyümesi oldukça zaman alır. Ancak çoğaldıktan sonra hücreler lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılabilir. Meme kanserinde en önemlisi kanserin kan ve lenf yolu ile diğer organlara yayılmadan tanının konmasıdır. Bu aşamada konulan bir tanı ile tedavi oranı çok yüksektir. Bu nedenle meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Dünyada her yıl yaklaşık iki milyon kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır Türkiye’de de meme kanseri, her yıl 20 bin kadının yaşamını etkileyen kadın kanserlerinden biridir. 

Özel Bir Nefes Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR; 

Meme kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. En çok 50-70 yaş aralığında görülen meme kanserinde risk ailede meme kanseri öyküsü bulunduğunda artmaktadır. Anne ya da kardeşte meme kanseri görüldüğünde hastalığın riski 3 kat artar. Bu nedenle aile hikâyesinde meme kanseri olan kişilerin kontrollerini özellikle 40 yaş ile birlikte sık sık yaptırmaları gerekmektedir. BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bozulma yani mutasyon var olan kişilerin hem meme hem de yumurtalık kanserine yakalanma ihtimali riski yüksektir Menopoz sürecinde 5 yıldan fazla hormon ilacı kullanmak da meme kanseri riskini artıran faktörlerden biridir.

Erken teşhis önemli midir?

Günümüzde erken tanı ve erken tedaviye başlayarak meme kanserinin ölümcül bir hastalık olmaktan çıkması noktasına ulaşılmıştır.

Erken teşhis için neler yapmalıyız?

Meme kanserini erken yakalayabilmek için 20 yaşından sonra bayanların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesini yapmayı öğrenmeleri gerekir. Bu muayene sırasında ele kitle gelmesi, meme başı akıntısı, meme başında çekilme, meme derisinde kızarıklık, iyileşmeyen yara ya da gözle fark edilebilen değişiklik olması durumunda hemen Genel Cerrahi Uzmanına gidilerek muayene olması uygun olacaktır.

Meme kanseri taraması için 40 yaş ve üstünde mamografi çektirmek kabul edilen en etkili tetkik iken ailesinde meme kanseri olanların 32 yaşından (bazı kaynaklarca 35 yaştan) itibaren mamografi ile yıllık taramaları tavsiye edilmektedir. Kırk yaş altında ise meme ultrasonografisi şüpheli olgularda yapılması gereken yıllık radyolojik tetkik olmalıdır.

 

 

 

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir? 

Tüm insanlarda, özellikle kadınlarda meme kanseri gelişme riski bulunmaktadır. Ancak, bazı kadınlarda Meme Kanseri gelişme riski diğerlerine göre daha fazladır. Bu riskler:

  • Daha önce bir memede kanser gelişmiş olması;
  • Daha önce memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyonun bulunmuş olması;
  • Genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genleri taşımak;
  • Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması;
  • Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması;
  • Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması;
  • Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması.
  • Adet başlama yaşının erken, adetten kesilme yaşının geç olması.
  • Hiç doğum yapılmaması veya ilk doğumun 30 yaşından sonra yapılması
  • Yaşın ilerlemiş olması; (Meme kanserini en sık 50-65 yaşlar arasında görülmektedir.)
  • Aşırı yağlı gıdalarla beslenme alışkanlığı;
  • Mamografi taramalarında yoğun meme saptanması.
  • Yumurtalık yada rahim kanseri hikayesi olması;
  • Elektromanyetik alanlara ve radyasyona sürekli maruz kalma;

 

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir ? 

  • Memede şişlik olması. Genellikle ağrısız, sertçe, hareket ettirilebilen veya yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen kitlenin bulunması;
  • Memenin genel boyutunda veya şeklinde değişiklik oluşması;
  • Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi oluşumlar;
  • Meme başı ve çevresinde renk ve şekil değişikliği, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlaklar oluşması, yaralar çıkması gibi değişiklikler;
  • Meme başından gelen kanlı veya normal akıntı;
  • Koltuk altında görülebilen veya elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler;
  • Memede oluşan ağrı hissi;

 

 

Özel Bir Nefes Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR; 

Tedavi 

Günümüzde meme kanseri tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler ve yeni tedavi seçenekleri ile hastalığın teşhisi ve tedavisi daha kolay ve başarılı hale gelmiştir. Meme kanseri tedavisinde öncelik memenin korunmasına yönelik tedavisi ve uygulamalardır. Erken evrede yakalanan meme kanserinde meme kaybı olmadan, gelişmiş tekniklerle hastalık yayılımı önceden tespit edilerek önlem alınabiliyor ve tümöre direk olarak müdahale edilmektedir. İleri evre meme kanserinde memenin cerrahi ile alınması söz konusu olduğu durumlarda plastik cerrahi teknikleri ile meme rekonstrüksiyonu (yeni bir meme) yapılabilmektedir.

 

Özel Bir Nefes Hastanesi

Genel Cerrahi
Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR
“Sağlık Hattınız”
0288 415 7474

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir