Hareketsiz Yaşam Kalbi Yorabiliyor! - Kadınlar Güzeldir
Sağlık

Hareketsiz Yaşam Kalbi Yorabiliyor!

Özel Bir Nefes Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Hekimi; Uzm Dr.Cengiz KORUCU Kalp sağlığı hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden en önemli hastalıkların başında kalp krizleri ve kalp damar hastalıkları geliyor. Sağlıksız beslenme ve günlük yaşamda teknolojinin aşırı kullanımı nedeniyle yaygınlaşan hareketsizlik, kalbi yoran ve yıpratan faktörler arasında yer alıyor. Kalp sağlığını korumak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor

Günde 30 dakika yürüyün 

Obezite yani aşırı kilo çağın en büyük sorunlarından biridir. Beslenme tarzı ve alışkanlıkları zamanla değişmekte, fiziksel aktivitenin minimum seviyede olması ve hareketsiz yaşamın etkisiyle obez birey sayısı gittikçe artmaktadır.  Hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir. Günde en az 30 dakika yürümek bile yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresini uzatır. Egzersiz, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Aktif spora başlamak için de mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Hangi yaşta hangi egzersizlerin yapılabileceği büyük önem taşırken, sporu bir yaşam felsefesi haline getirmeden önce gerekli kontrollleri yaptırmak ve vücudun hazır olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bu nedenle detaylı bir Kardiyak muayenesi uygun olacaktır.(EKG-EKO-EFOR)işlemleri ve belli  kan tahlilleri yapılmalı dikkatten kaçmamalıdır.

Egzersiz neden yararlı?

Özel Bir Nefes Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Hekimi; Uzm Dr.Cengiz KORUCUKalp hastalığı hipertansiyon, yüksek kolesterol, fazla kilo, insülin direnci ve şeker hastalığı ve sigara gibi “risk faktörleri” adını verdiğimiz olumsuz sağlık durumları veya hastalıklar zemininde gelişir. Düzenli yapılan egzersizin kalp hastalığına neden olduğu bilinen bu “risk faktörlerinin” etkisini azaltır veya hatta ortadan kaldırır. Düzenli yapılan egzersizin fazla kiloyu ve obeziteyi önlediği, insülin direncini azalttığı gösterilmiştir.

Özel Bir Nefes Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Hekimi; Uzm Dr.Cengiz KORUCU

Sevdiğiniz işlerle uğraşarak stresten arının

Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı da kalp hastalıklarının önemli bir nedenleridir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünde düzenli takiplerini yaptırması yaşamsal önem taşımaktadır. Stresin de kalp hastalıkları ve kalp krizlerine zemin hazırladığı bilinen bir gerçektir. Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Stresten arınmak için yoga, nefes teknikleri, hobi edinmek gibi yöntemler seçilebilir.

Sağlıklı Beslenin 

Yapılan çalışmalara göre, doymuş yağdan fakir; lif, antioksidan, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir diyet, kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etki yapıyor.

Diyetin kalp sağlığı üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışmalarda, agresif yağ kısıtlamalarının ölüm oranında yüzde 30-60 azalma sağladığı ortaya konmuş.

Omega3 yağ asitleri içeren besinler de kanda pıhtı oluşumunu azaltıp damar genişletici etki yapıyor. Ayrıca balık tüketimi ile kalp damar hastalıkları sonucu gelişen ölüm oranında ters orantı olduğu ortaya konmuş.

Ne Yapmalı? 

  • Taze sebze, meyve, balık ve lifli gıdalardan zengin beslenmeye özen gösterin. Total yağ tüketiminiz diyetinizin yüzde 30’unu geçmemeli.
  • Doymuş yağ oranını yüzde 7-10, çoklu doymamış yağ tüketimini yüzde 10, tekli doymamış yağ tüketimini ise yüzde 10-15 civarında sınırlandırın.
  • Kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere yaklaşık 100’er gram tüketin.
  • Tatlı tüketmek istediğinizde ağır hamur tatlıları yerine sütlü olanları tercih edin. Trigliserid değeriniz yüksekse alkolü bırakın, değilse kısıtlayın. Günlük tuz alımını da 5 gram ile sınırlandırın.

Sigarayı Hemen Bırakın!

Sağlıklı bir kalp ve sağlıklı Bir Nefes İçin;

Sigara ile kardiyovasküler hastalıklar arasında sıkı bir ilişki mevcut. Sigara damar iç yüzeyinde kolesterol ve yağ kireç birikimini kolaylaştırıyor.

Kan fibrinojen konsantrasyonunu yükseltiyor, pıhtı hücrelerinin tepkilerini artırıyor ve kan akışkanlığını bozuyor. Aynı zamanda damar tonusunu ve elastikiyetini de bozuyor.

Bunların yanı sıra iyi huylu kolesterol HDL’yi azaltıyor ve kötü huylu kolesterol LDL’nin damar duvarındaki zararlı etkisini kolaylaştırıyor.

Kalp krizi geçiren kişilerin sigara içimine devam etmeleri halinde tekrar kriz geçirme riski yüzde 22-45 oranında artıyor. Koroner bypass sonrası sigaraya devam edilmesi de ölüm oranını 2 kat yükseltiyor.

Sigara ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki süreklilik taşıyor ve doza bağlı değişiyor. Öyle ki erkeklerde, kalp damar hastalığı günde 1-14 sigara içenlerde 1.7 kat ve günde 25 üzeri içenlerde 2.6 kat daha yüksek bulunmuş.

Kadınlarda, günde 1-4 sigara içenlerde riskin 1.9 kat, 14-24 sigara arası içenlerde 4.3 kat ve 25’ten fazla sigara içenlerde ise 5.4 kat arttığı tespit edilmiş.

Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak da riski artırıyor. Öyle ki pasif içici her 10 sigaradan 4’ünü içmiş sayılmalı. Sigaranın bırakılması ile kardiyovasküler risk ise yaşlı hastalarda bile hızla düşmeye başlıyor: Bir yılın sonunda yüzde 50 kadar azalan risk, 10 yıl kadar bir süre geçmesiyle koroner olay açısından giderek kayboluyor.

ÖZEL BİR NEFES HASTANESİ

KARDİYOLOJİ BÖLÜMÜ

Uzm.Dr.Cengiz KORUCU

“Sağlık Hattınız”

0288 415 7474

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir