Gastroskopi Ünitesi - Kadınlar Güzeldir
Sağlık

Gastroskopi Ünitesi

Özel Bir Nefes Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR

Gastroskopi Ünitesi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Endoskopi:

Ucunda ışıklı kamera olan kıvrılabilen bir alet yardımı ile içi boşluklu organların görüntülenmesi işlemine endoskopi denir. Ağızdan girmek suretiyle yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının incelenmesine gastroskopi, kalın bağırsak ve ince bağırsağın bir kısmının incelenmesine ise kolonoskopi adını veriyoruz.

Sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesinde önemli bir yöntem olan endoskopi, hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde kullanılır. Yaklaşık 40 yıldır kullanılan bu yöntem ile birçok hastalığın erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

Endoskopi işlemi sonrasında genellikle herhangi bir sorun oluşmaz ancak bazı hastalarda birkaç gün boğaz ağrısı hissi oluşabilir. Verilen sakinleştirici ilaçlar nedeniyle hafif uyku hali ya da yorgunluk gözlenebilir. Ancak işlem sonrasını takip eden 48 saatlik zaman diliminde giderek ağırlaşan karın ağrısı, kusma, ağızdan kan gelmesi, ateş ve solunum zorluğu gibi durumlar söz konusu olursa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Gastroskopi; günümüzde yemek borusu; mide ve oniki parmak bağırsağının hastalıklarının teşhisinde en hassas yöntem olarak kullanılmaktadır. Endoskopi teşhis amacıyla kullanıldığı gibi tedavi amacıyla da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gastroskopi Kimlere Yapılmalıdır?

– 45 yaşın üzerinde mide rahatsızlığı şikâyeti olan herkese,

– 45 yaşın altında mide rahatsızlığı şikâyeti olup bulantı, kusma, kilo kaybı, yutma güçlüğü, ailede mide kanseri öyküsü gibi alarm bulguları olanlara,

– İlaç tedavisine rağmen mide rahatsızlık şikâyeti devam edenlere,

– Üst sindirim sistemi kanaması olanlara,

– Mide filminde şüpheli görüntüsü olanlarda,

– Mide kanseri öyküsü olanlarda,

– Nedeni ortaya konulamayan karın ağrısında,

– Uzun süreli reflü şikâyeti olan ve özellikle 50 yaş üzeri hastalarda,

– Barret özofaguslu hastalarda takip amacı ile,

– Nedeni ortaya konulamayan B12 vitamin eksikliği bulunanlarda,

– Nedeni ortaya konulamayan demir eksikliği ve depo demiri düşüklüğünde,

– Mide ülseri saptanan hastalarda 6-8 hafta sonra kontrol amacı ile,

– Siroz hastalarında gastroskopi yapılmalıdır.

Kolonoskopi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Kolonoskopi işlemi tarama amaçlı, tanı amaçlı, tedavi amaçlı yapılabilir. Tarama amaçlı kolonoskopi dediğimizde; 50 yaş üzerinde tüm bireylerde, herhangi bir hastalık ve şikayet olmaksızın herkese kontrol amaçlı yapmayı kastediyoruz. Bu durumda kişilerde polip dediğimiz normal dışı doku büyümelerini (birkaç mm’den başlar birkaç cm’ye ulaşabilir) arar, bulduğumuzda mümkünse hepsini çıkarır, değilse biyopsiler alırız. Patolojik inceleme sonucu da o dokuda kanser olma potansiyeli taşıyan hücrelerin varlığı araştırılır. Hem tedavi hem de risk belirleme sonrası uygun aralıklarda kontrol yapılarak kolon kanseri olmasını engeller ya da çok erken yakalayarak tam tedavi şansına ulaşılır. Bu yaklaşım tarzının kolon kanseri ve buna bağlı ölüm riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tanı amaçlı yapma nedenleri arasında dışkıda aşikar ya da gizli kan varlığı, demir eksikliği, kansızlık, karın ağrısı, uzamış ishal, kilo kaybı sayılabilir. Tedavi amaçlı ise kanamaya müdahale, hemoroid tedavisi (bağlama, enjeksiyon yapma gibi) stent takma, polip çıkarma gibi nedenlere bağlı yapılabilir. Hastanemizde Genel Cerrahi Bölümümüzde bu işlemler yapılabilmektedir.

ÖZEL BİR NEFES HASTANESİ GENEL CERRAHİ BÖLÜMÜ

Op.Dr.Tolga ÖZDEMİR “Sağlık Hattınız” 0288 415 7474

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir