1 Ekim Uluslararası Gaucher Hastalığı Farkındalık Günü - Kadınlar Güzeldir
Sağlık

1 Ekim Uluslararası Gaucher Hastalığı Farkındalık Günü

BASİT BİR KAN TESTİ HAYATI DEĞİŞTİREBİLİR

 

1 Ekim Uluslararası Gaucher Hastalığı Farkındalık Günü

 

Görülme sıklığı yaklaşık 40 binde bir olan Gaucher Hastalığı, vücuttaki birçok sistem ve organa hasar veren bir hastalıktır. Bu nedenle hastalık doğumdan itibaren var olmakla birlikte; belirtilerin ortaya çıkış zamanı ve şiddeti her hastada farklılık gösterebilir. Ayrıca, hastalığın çeşitli belirtileri olduğu için başka hastalıklar ile ayırt edilmesi zaman alabilir. İlk bulguları kansızlık (anemi), kan pıhtılaşmasını sağlayan hücre sayısı düşüklüğü (trombositopeni), dalak büyümesi (splenomegali), karaciğer büyümesi (hepatomegali), kemik ağrıları, kemik erimesi (osteoporoz), kemik kırıkları ve/veya büyüme/gelişme geriliğidir. Gaucher Hastalığı, genetik geçişli bir hastalık olduğu için hastalık açısından aile ve akrabaların da değerlendirilmesi gerekebilir. Bu konuda uzman hekimler tarafından aile ağacının çıkarılması ve genetik danışmanlık alınması önemlidir. Hastalığın ilerleme durumu ve tedavisi düzenli takip edilmelidir.

 

İstanbul, 01 Ekim 2020  Nadir görülen hastalıklardan biri olan Gaucher, glukoserebrozidaz isimli enzimin eksikliği veya görevini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkıyor. Bu enzimin temel görevi olan hücrelerdeki bazı yağların vücuttan atılımının sağlanamaması, genellikle dalak, karaciğer, akciğer, böbrek, kemik iliği ve beyinde madde birikimine neden olmakta.

1 Ekim Uluslararası Gaucher Hastalığı Farkındalık Günü’nde, dünya genelinde kendini nadir hastalıkların bilinirliğinin arttılması, teşhisi ve tedavisine adayan Sanofi’nin özel tedaviler alanında uzman global iş birimi Sanofi Genzyme, MPS LH Derneği ile birlikte “Güler’in Hikayesi” ile Gaucher Hastalığı’na dikkat çekiyor.

MPS LH Derneği Başkan Yardımcısı Nalan Yılmaz, tüm nadir hastalıklarda olduğu gibi teşhis ve tanı konusunda zorluklar yaşanan Gaucher Hastalığı’nın kesin tanısının basit bir kan testi ile konulabileceğini vurgulayarak; “Gaucher, erken tanı alarak tedavi sürecine girildiğinde hastanın yaşam kalitesinde iyileşme söz konusu oluyor. Bu hastalık da tüm diğer nadir hastalıklar gibi hastalara ve de hasta yakınlarına ağır yükler getirebiliyor. Ancak doğru bilgilendirme ve paylaşımla bu yükü el birliği ile hafifletmek mümkün. Yapılması gereken öncelikle çevremizdekilere hastalığı tanıtmak. Bu nedenle farkındalık gününde “Güler’in Hikayesi” ile Gaucher Hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmayı ve geniş kitlelere seslenebilmeyi hedefledik”.

 

Sanofi Genzyme Türkiye, İran ve Levant Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu, yeni tedaviler konusunda çalışmaları sürdürürken, hasta toplulukları, doktorlar ve bu ekosistem içindeki tüm paydaşlarla iş birliği içinde farkındalık çalışmalarını son derece önemsediklerini belirterek, şunları söyledi; “Hastalık farkındalığını arttırmak kurulduğumuz günden bu yana en öncelikli konularımızdan biri. Sanofi Genzyme olarak sağlık mesleği mensupları ile el ele geliştirdiğimiz eğitim ve farkındalık projeleri ile hastalara umut olmak ve yaşamlarını iyileştirmek için çalışıyoruz. Güler’in hikayesi de bu anlamda Türkiye’de Gaucher Hastalığı ile ilgili farkındalığı arttırırken, bu hastalıkla yaşayanlara da umut olsun istedik.”

 

Sanofi Genzyme tarafından nadir hastalıklar alanında farkındalık yaratmak amacıyla Türkçe içerikli bir bilgi kaynağı olarak hayata geçirilen www.farkyarataneller.com platformunda ve sosyal medya kanallarında Gaucher farkındalığı amacı ile 18 yaşındaki Gaucher hastası Güler’in bir çok farklı hastalık şüphesi ve teşhisi ile çocukluktan 16 yaşına dek geçirdiği zorlu yolculuğun ve 16 yaşında teşhis alması ile değişen hayat hikayesi paylaşılıyor*.

 

Güler’in hikayesine ulaşmak için lütfen aşağıdaki linki kullanın:

https://www.farkyarataneller.com/gaucher-hasta-hikayesi.html

 

GAUCHER HASTALIĞI HAKKINDA:

 

Gaucher Hastalığının Uyarıcı Belirtlieri

 

Gaucher Hastalığı genetik geçişli bir depo hastalığıdır. Bu nedenle hastalık doğumdan itibaren vardır ancak belirtilerinortaya çıkış zamanı ve şiddeti her hastada farklılık gösterebilir. Ayrıca, hastalığın çok çeşitli klinik belirtileri olduğu için başka hastalıklar ile ayırt edilmesi zaman alabilir.

Gaucher Hastalığı’nın belirtileri oldukça geniş bir spektruma sahiptir ve hastalar arasında klinik belirtiler değişkenlik gösterebilir. İlk bulgular kansızlık (anemi), kan pıhtılaşmasını sağlayan hücre sayısı düşüklüğü (trombositopeni), dalak büyümesi (splenomegali), karaciğer büyümesi (hepatomegali), kemik ağrıları, kemik erimesi (osteoporoz), kemik kırıkları ve/veyabüyüme/gelişme geriliğidir.

Farklı Yaş Gruplarını Etkiliyor

Bu belirtilerin ortaya çıkışı ve şiddeti her hastada farklı olabilir. Genellikle kemik dokusu ve kan değerlerindeki değişikliği iç organ büyümesi takip eder; ancak bu her hastada böyle değildir. Belirtilerin bazıları şiddetli olabilirken diğerleri hiç görülmeyebilir.

* ”Güler’in Hikayesi” gerçek Gaucher hastalarının hikayelerinden esinlenerek yazılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir