Kurban Bayramında Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz? - Kadınlar Güzeldir
Beslenme&Diyet

Kurban Bayramında Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzm Diyetisyen Utku Begüm ÖZTÜRKLER Kurban Bayramı öncesinde halkı bilgilendirmek adına önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban bayramı, şeker tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de fazla olduğu günlerdir. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide, şeker hastalığı olanlar beslenmelerine bu dönemde özen göstermeli, et tüketimine dikkat etmelidir.

 Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan,  aynı zamanda vücutta kan yağları ve ürik asit seviyesini yükselteceğinden, az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli ve kısıtlı miktarda tüketilmelidir. Et, yüksek oranda demir, çinko, magnezyum, kaliteli protein içerir. Sağlıksız pişirme teknikleri besin değeri kayıplarına ve yağ tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Kanıta dayalı bazı epidemiyolojik çalışmalar etin, sağlıksız pişirme teknikleri ile pişirilmesi sonucunda kolon ve mide kanseri sıklığı arttığını göstermektedir. Etler pişirilirken kızartma, kavurma yerine; haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir ve düşük ısıda pişirilmelidir.

Özel Bir Nefes Hastanesi, Diyetisyen Utku Begüm ÖZTÜRKLER;

Taze kesilmiş etler serttir ve sindirimi zor olur. Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15oC’de ) 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir.  Daha sonra buzdolabında 1-2 gün bekletmek gerekebilir. 0-2 derecede 2-3  gün; -18 santigrat derece de ise 4-6  ay kadar saklanabilmektedir. Saklama koşullarına uyulmadığı takdirde mikroorganizma üremekte ve et bozulmaktadır. Zayıflama diyeti yapanlar için ise 100 gram et yaklaşık 250 kalori içermektedir.

  • Bayram süresince et tüketimi fazla olacağından, dengelemek adına sebze tüketiminin de artması gerekir.  Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta kullanılmasını arttırmaktadır.
  • Etlerin yanında, asitli gazlı içecekler yerine  salata gibi besinler tüketilmelidir.
  • Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kesinlikle atlanmamalı ama aşırıya da kaçılmamalı. Kahvaltıda C vitamininden zengin olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir.
  • Bayram boyunca mutlaka bol su tüketilmelidir ve fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Gün sonunda yürüyüşlere çıkılabilir.
  • Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi fazla olacağından çaylar açık tercih edilmelidir ve günde 1-2  fincan sade kahve idealdir. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir.
  • Bayramlarda  ağır ve aşırı yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kalp, şeker, tansiyon ve mide hastalarının normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaları gerekir.
  • Bayramın ardından midenin dinlenmesi için bir öğün sadece  etsiz sebze yemeği beraberinde yoğurt, diğer ana öğünde ise etli sebze yemeği ve salata  yenebilir.
  • Sağlıklı beslenme ilkeleri gereği, haftada 2’den fazla kırmızı et tüketilmemelidir.

Herkese sevdikleriyle mutlu bayramlar dilerim.  J

UZM.DYT.UTKU BEGÜM ÖZTÜRKLER

Özel Bir Nefes Hastanesi

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

“Sağlık Hattımız” 415 7474

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir