Emzirme Döneminde Beslenme Süreci - Kadınlar Güzeldir
Aile ve ÇocukBeslenme&Diyet

Emzirme Döneminde Beslenme Süreci

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyenlerinden  

Dyt.Esengül KOMBAK Emzirme döneminde beslenme süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt.Esengül KOMBAK

Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ve bebek açısından hem psikolojik hem biyolojik açıdan birçok yararı olan anne sütü, ilk 6 ay bebeğin beslenme ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir. Emzirme dönemindeki beslenme bebeğin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği açısından çok önemlidir. Anne, emzirme döneminde süt için gerekli olan enerjiyi gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji ve besin gruplarından gelen enerji olarak iki kaynaktan sağlayabilmektedir.

Emziren anneler hem kendi vücudundaki depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün enerji, protein, mineral ve vitamin­lerini karşılayabilmek için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Yetersiz beslenildiği durumda anne kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu durum sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır. Ancak emziren anne ne iki kişilik yemeli ne de hızlı kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. İlk 4 ay her ay 500 gram ile 1 kilogram arasında bir kilo kaybı görülmesi beklenmektedir.

Emzirme döneminde günlük kalori ihtiyacımıza ek olarak 300-500 kalorilik bir ekleme yapılmalıdır.

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt.Esengül KOMBAK

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Annenin emzirme sıklığına bağlı acıkma derecesi değişkenlik gösterir. Emzirme döneminin ilk 6 ayı hem annenin iştahını kontrol edebilmek hem de süt verimliliğini arttırabilmek adına sık sık beslenmeye dikkat etmeli. ( Günde 6-8 öğün).
  • Her emzirme sırasında 200-250 ml kadar su tüketilmeli. Günlük en az 2.5-3 litre kadar su içmeye özen göstermelisiniz. Gün içerisinde bitki çayları, taze meyve suları, ayran, komposto gibi sıvıların tüketimini arttırmalısınız.
  • Günde 2 adet maden suyu içerek emzirme sırasında terleme ile kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koyabilirsiniz.
  • Kahvaltıda her gün yumurtaya yer vermelisiniz. Yumurta kaliteli protein içeriğiyle hem sütün verimliliğini hem de bebeğin beyin gelişimini destekler.
  • Bebeğin bağırsak florasını, beyin gelişimini ve bağışıklığını desteklemek için Omega-3 kaynaklarına yer verin. Haftada mutlaka en az 2 kez balık tüketmelisiniz.
  • Uyku bu dönemde hem sütün verimliliğini arttıran hem de sizi besleyen en önemli faktördür. Günde mutlaka 8 saat uyumaya çalışın. Bebeğinizin uyuduğu zamanlarda sizlerde uyuyun. Uyku kalitenizi arttırabilmek adına kafeinli içecekleri sınırlandırın ve kafeinli içecekler yerine rezene, papatya çayı, ayran, yoğurt gibi besinleri tercih ediniz.
  • Günlük beslenmenizde 4-5 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketin. Yeterli kalsiyum alımı annenin kemik sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Taze sebze ve meyveler yüksek vitamin- mineral içerikleriyle süt kalitesini arttırır. Özellikle dereotu ve fesleğen anne sütünü arttırmaya yarayan besinlerdir.
  • Kuru meyveleri ara öğünlerinizde sık sık tercih edin. Özellikle kurudut ve hurma süt üretimini destekler.
  • Her öğününüzde 1-2 dilim tam buğday ekmeğine yer verin. Tam tahıllar beslenmenizde büyük bir öneme sahiptir.
  • Günün bir öğününde mutlaka hayvansal proteine yer verin.
  • Çiğ kuruyemişleri içeriğinde bulunan sağlıklı yağlar bakımından gün içerisinde 1 avuç içi kadar tüketmeye özen gösterin.
  • Baharat olarak kimyon bebeğin gaz sancılarını önleyebilmek adına sık sık kullanılmalıdır.
  • Soğan, bulgur, ısırgan otu çayı ve rezene süt salınımına genelde pozitif etki yapmaktadır.
  • Şeker ve şekerli yiyeceklerin anne sütünü arttırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Bu tür besinler anne sütünü arttırmaz. Şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalısınız.
  • Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde hu­zursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazılarında hiç fark edilmeyebilir.
  • Alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır. Yapılan araştırmalara göre nikotinin anne sütünü azalttığı gösterilmiştir. Sigara tüketimi sonrası anne sütündeki kalıntılar bebekte kusma, ishal, huzursuzluk ve yeteri kadar kilo alamamasına neden olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir