Duygusal Açlık Nedir? Nasıl Önlenebilir? - Kadınlar Güzeldir
Beslenme&Diyet

Duygusal Açlık Nedir? Nasıl Önlenebilir?

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyenlerinden  

Dyt.Esengül KOMBAK Duygusal Açlık Konusu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt.Esengül KOMBAK

Beslenme hayatta kalabilmemiz için gereken en temel ihtiyaçlardan biri. Ancak bizi yemek yemeye iten tek neden bu değil.

Birçok insan duygusal olarak sarsıldıkları veya hassaslaştıkları durumlarda ilk olarak yiyeceklere yönelirler. Fiziksel ihtiyacın değil de duyguların tetiklediği açlık hissi duygusal yeme olarak adlandırılır. Duygusal açlık genellikle bir anda belirir, tok olmakla bir ilgisi yoktur ve kolay kolay önüne geçilemez. Fiziksel açlık ise en son öğünün üzerinden geçen zaman arttıkça yavaş yavaş ortaya çıkar, tekrar yediğimiz takdirde doygunluk hissi gelince sona erer.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; çoğu insanın normalin üstünde yemek yemesinin nedeni, %75 duygusal duruma bağlı ve açlıkla karışan yaklaşık 16 farklı duygu var. Kızgınlık/öfke, yorgunluk/bitkinlik, depresyon, yalnızlık, güvensizlik/yetersizlik, suçluluk, kıskançlık, mutluluk, kaygı/asabiyet, hayal kırıklığı, boşluk hissi, üzüntü/keder, korku, bu duygulardan bazıları.

İş, ev veya okul yaşantısındaki problemler, ayrılık veya boşanma gibi temel yaşam olayları veya günlük sıkıntılar olumsuz duyguları tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda bireyler rahatlama, kaçış veya keyif için ilk olarak yiyeceklere yönelir.

 

Duygusal yemeyi önleyebilmek için ipuçları: 

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt.Esengül KOMBAK

İlk olarak stresinizi yönetin. Stres duygusal açlığınızı arttırıyorsa, yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi stresinizi yönetmenize yardımcı olacak, sizi rahatlatacak yöntemler deneyin.

Sıkıntılarınızla savaşmayı deneyin. Fiziksel olarak aç olmadığınız zamanlarda atıştırma isteği duyuyorsanız atıştırmak yerine, dikkatinizi dağıtacak daha sağlıklı bir şeyler yapmayı deneyin. Yürüyüşe çıkın, film izleyin, dans edin, müzik dinleyin, okuyun, internette gezinin veya bir arkadaşınızı arayın. Duygularınızı kontrol edene kadar bir şeyler deneyin. Elinizin abur cubura gitmesini bir şekilde engellemeye çalışın.

Gerçekten acıktınız mı kontrol edin. Açlığınız fiziksel mi duygusal mı? Yemeğinizi yeni yediyseniz midenizden açlık sinyalleri almıyorsanız muhtemelen fiziksel olarak acıkmamışsınızdır. Duygu durumunuzun değişmesi için kendinize biraz zaman tanıyın ve bir bardak su içip bir şeyler yeme isteğinizin geçmesini bekleyin.

Besin tüketim kaydınızı tutun. Yediğiniz besinleri ne zaman yediğinizi ne kadar yediğinizi ne yediğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu not edin. Bu kontrolü sizin elinizde tutmanıza yardımcı olacak.

Yanınızda mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Eğer bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsanız paketli, kalori içeriği yüksek, sağlıksız gıdalar tüketmek yerine taze meyve-sebze, çiğ kuru yemişler, kuru meyveler, süt, kefir gibi besinler sizi tatmin etmeye yardımcı olacaktır.

Mutlaka egzersiz yapın. Egzersiz yaparken mutluluk hormonu dediğimiz serotonin salgısı artacaktır. Bu duygu durumunuzu olumlu olarak etkileyecektir.

4-6 öğün arasında bir günlük öğün planlaması yapınız. Planlı bir öğün programı duygusal dalgalanmaların önüne geçmede etkili olacaktır.

Duygusal açlığınızın önüne geçemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Özel Bir Nefes Hastanesi  

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 

Dyt.Esengül KOMBAK 

“Sağlık Hattınız” 

0288 415 7474 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir