Çocukluk Çağı Obezitesi ve Öneriler - Kadınlar Güzeldir
Aile ve ÇocukBeslenme&Diyet

Çocukluk Çağı Obezitesi ve Öneriler

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyenlerinden Dyt.Ceyda KARAGÖZLÜ Çocukluk Çağı Obezitesi ve Önerileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt.Ceyda KARAGÖZLÜ

Günümüzde obezite dünyada önemli hastalıklardan biri sayılmakta ve son yıllarda görülme sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2016 yılı itibarı ile dünyada 5 yaşın altında 41 milyon fazla kilolu veya obez çocuk bulunduğunu bildirmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş üstü bireylerde obezite oranı 2008 yılında %15,2 iken, 2014 yılında %31,1 oranında artış göstererek, %19,9’ a ulaşmıştır.

Çocukluk çağında görülen obezite, daha sonraki yaşlarda rastlanan kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi, pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Bu bağlamda doktor ve diyetisyen kontrolünde  öncelikle çocuk yaşlardaki obezitenin saptanıp önlemin alınması çok önem kazanmaktadır.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTE NEDEN GÖRÜLÜR?  

  • Çocukluk çağı obezitelerinin yalnızca %1-2’si altta yatan hastalık ve sendromlara bağlı olarak gelişmektedir ve çok büyük bir yüzdesi ekzojen obezitedir. Ekzojen obezite temel olarak; alınan kalorinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanmaktadır ve önlenebilir bir durumdur.
  • Obezitenin genetik faktörlerin bazı çevresel faktörler ile etkileşmesiyle geliştiği düşünülmektedir. Şehirleşmenin sonucu olarak değişen yaşam tarzı, artmış kalori alımı ve azalan fiziksel aktivite, tetiği çeken çevresel faktörlerdir.
  • Çocukların evde daha çok ekran karşısında vakit geçirmeleri ve fiziksel aktivitelerinin azalmasına neden olmuştur. Düşük fiziksel aktivite seviyesi de  çocukluk çağında fazla kilo ve obeziteye neden olmaktadır.
  • Şekerli içeceklerden zengin beslenmenin obeziteye neden olan faktörlerin başında geldiği; fazla karbonhidrat ve şekerli içecek tüketen çocukların aynı zamanda vitamin- mineral eksikliği açısından da risk altında kaldığı bilinmektedir .

Özel Bir Nefes Hastanesi Dyt.Ceyda KARAGÖZLÜ, 

ÇOCUKLUKTA OBEZİTENİN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ? 

  • Düzenli beslenme obezite gelişimini önleyen diğer bir faktördür. Öğün atlanmasının özellikle de kahvaltı yapılmamasının doğrudan obeziteye yatkınlık yarattığı çalışmalar ile gösterilmiştir. 
  • Obeziteden korunmada yalnızca çocuk için değil tüm aile bireyleri için sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının oluşturulması gerekir. Aile bireyleri beslenme ve fiziksel aktivite açısından çocuklar için iyi birer rol modeli olmalıdırlar. Düzenli olarak çocukları ile birlikte yemek yiyen ailelerde obez ve fazla kilolu olma oranı daha azdır.

 

  • Ailecek sofrada düzenli olarak aynı saatlerde yemek yenmesi, özellikle kahvaltı alışkanlığı edinilmesi, öğün atlanmaması, yemeklerin küçük tabaklarda yenmesi, servis edilen yemeğin masadan kaldırılması, yemeğin bir ödül olarak kullanılmaması gerekmektedir.

 

  • Çocukların mide kapasiteleri ve doyma duyguları göz önüne alınarak beslenmeleri sağlanmalıdır. Her çocuğun mide kapasitesi doğal büyüme eğrisindeki durumuna göre farklılık gösterir. Çocukların bu amaçla başka çocuklar ile karşılaştırılması yapılmamalıdır.

 

  • Ailenin beslenme, ekran süresi, sosyal medya kullanımı ve fiziksel aktivite konusunda kurallarının olması, ekran karşısında yemek yemenin engellenmesi obeziteden korunmada önemli unsurlardır. 

 

  • Evde sürekli abur cubur, hazır meyve suyu, gazlı içecek bulundurulmaktaysa, çocuğun da bunu tüketmemesi beklenemez. Bu yüzden eve yapılan alışverişte daha sağlıklı alternatifler tercih etmeliyiz. (Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, süt ürünleri, kurubaklagiller vb.)  

 

  • Çocuğumuza bu dönemlerde kattığımız yeni alışkanlıklar onun gelecek yıllarında da hayatında yer edinmeye devam eder. Çocuğunuza her besini  tattırmalı ve sağlıklı tariflerle öğünlerini ilgi çekici kılmalısınız.   

 

  • Çocukların yaşına uygun aktivitede bulunmaları hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlıklı olmaları için gereklidir. Okul öncesi dönemde çocukların günde 2 saati aktif oyun oynayarak geçirmeleri önerilirken, okul çağı çocuklarının günde 60 dk. terleyecek düzeyde fiziksel aktivitede bulunmaları önerilmektedir. 

 

ÖZEL BİR NEFES HASTANESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ DYT.CEYDA KARAGÖZLÜ   

“Sağlık Hattınız” 

0288 415 7474 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir