Zihnimizin Sınırlarını Nasıl Değiştirmenin Yolları - Kadınlar Güzeldir
Bireysel Gelişim

Zihnimizin Sınırlarını Nasıl Değiştirmenin Yolları

Psikolog Bilun Altunlu Armağan  

Paradigmalarımıza yerleşmiş inançları nasıl fark ederiz?

Öncelikle kendiniz  sorun hangi alanda sıkıntı veya tatminsizlik yaşıyorsunuz?

·         Para ve bolluk

·         İş ve kariyer mi? Veya 

·         Aşk ilişkileri

·         Sağlık ve beden şekli mi?

Önce alanlarınızı belirleyin ve o alanda neleri farklılaştırmak, yeni neyi yaratmak isterdiniz alt alta yazın. Sonra bunları neden yapamadığınız ile ilgili en az “5” cümle kurun. Yapamıyorum çünkü……………………………………………………………………………………………………………………… Noktalı yerleri doldurun. İşte bu yazdıklarınız sizin bilinçli sınırlayıcı inançlarınızdır. En önemli tarafı  bu yazdıklarınızın gerçekte benliğinizi sınırlayan bilinçaltı programınızın yani paradigmanızın semptomları olmasıdır.. Tıpkı baş ağrısının semptom (belirti) olup da, ana nedeninin bambaşka bir yerinizdeki problem olması gibi…

Çeşitli bilinçaltı benlik sınırlayıcı inançlar vardır. Örneğin: “Ben yetersizim, başaramam.” ”Ben kendime güvenemem”, “Ben önemsiz ve değersizim”, “Beni kimse sevmez” … gibi.  Ancak bu kişiden kişiye, kişinin karmalarına göre çok farklılaşabilir. O noktada bir profesyonel tarafından analiz edilmelidir.

Anne karnı yaşantımızdan beri bilinçaltı zihnimize yerleşen paradigmalarımız bizim kendimizi ve yaşamı algılamamızı sağlayan bilgi işleme yollarımızı belirler. Zihnimize saniyede milyonlarca veri gelir, bilincimiz bunun ancak 2000’ini işler geri kalan bilinçaltı zihin tarafından algılanır ama biz bunu fark edemeyiz. Ancak “ana programımız” bize ne mesaj veriyorsa yani hangi temel duygu bizde yerleşikse, sürekli bu duyguya ahenkli bir şekilde kendimizi ve dünyamızı algılarız. Bunu tam olarak fark etmek, asıl farkındalığı deneyimlememizi sağlar. 

Kısaca biz bilgiyi işleyip yansıtırken bize yansıyanları da aynı doğrultuda algılarken, müthiş bir yansıma yani projeksiyon ortamı oluşur. Bu durum sanki AYNAYA bakmak gibidir. Bu şekilde hayatımızdaki herkes her durum ve olay bize bizi yansıtır, bizde aynı şekilde yansırız.

Örneğin;  Her sabah aynaya baktığında ve görüyorsun? Neşeli mutlu bir yüz mü? Yoksa üzüntülü ve sıkkın bir yüz mü? Aynadan yansıyan hoşuna gitmediğinde bakmak istemiyorsun değil mi? Aynada hoşuna giden bedensel özelliklerin veya hoşuna gitmeyenler hepsi sana seni gösterir değil mi? Çevren bakmak aynaya bakmak gibidir. Aynada iyi, kötü, beğendiğin, beğenmediğin sana görünür. Kendi hayatında da aynı şeyler olur, yaşamına çektiğin insanlar sana senin bir tarafını yansıtır. Her gün yüksek bilincin sana seni göstermek için durumlar yaratır. Bu yansıyanların içinde paradigmalarının mesajlarını görebilirsin. 

Çevrende ne görüyorsun? Beraber yaşadığın insanları nasıl görüyorsun? Yoldaki insanların hangi taraflarına bakıyorsun? Unutma gözün neyi görürse o senin bir yansımandır. Bu teoriye hatırlayarak günde birkaç dakika geçirmek bile hayatında değişikliklere yol açabilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir