Evde kal günlerinde psikolojik dayanıklılığı geliştirmenin yolları - Kadınlar Güzeldir
Bireysel Gelişim

Evde kal günlerinde psikolojik dayanıklılığı geliştirmenin yolları

Psikolog Bilun Altunlu Armağan

İnsanlık bir kez daha defalarca geçirmiş olduğu küresel salgın hastalık sorunu ile karşı karşıya……

Hepimiz kendi düzenimizin, alışkanlıklarımızın, hayat deneyimlerimizin, kısacası ezberimizin bozulduğu zor günlerden geçiyoruz.

Dünya çapında gelişen bu salgın hastalık tehlikesi ile ilk karşılaştığımızda şaşırdık, kabullenmekte zorlandık, panikledik, endişelendik, korktuk, öfkelendik, vs…kısacası travmatize olduk.

Kimimiz hemen korku alanına girerek ihtiyacı olmayan şeyleri stoklamaya   başladı, örneğin; daha çok Batı ülkelerinde görülen tuvalet kağıdı stoklamak gibi……

Kimimiz her söylenenden etkilenmeye, etrafına korku ve öfke yaymaya başladı. Bazılarımız sürekli haberleri ve sosyal medyada  paylaşımları  takip ettik. Sonra onları durmadan başkaları ile paylaşarak korku yaymaya başladık.

Bu arada yaşananlarla baş edebilmek adına kendine zarar veren şeyleri (yemek, sigara, alkol vs…gibi) aşırı tüketenler oldu. Ya da sürekli bu yaşananlara suçlu aramaya, komplo teorileri üretenlere inanmaya ve hatta öfkelenmeye başladı.

Bazıları ise bu pandemi durumunu hafife almaya, tehlikenin boyutlarını yok saymaya çalışıp, alınması gereken önemli tedbirleri geç aldı.

Ancak toplumun bir kesimi de bir süre sonra öğrenme ve anlama aşamasına geçebildi. Böylece kontrol edemeyeceği şeyleri bırakmaya yani durumu kabullenmeye yöneldi.

Öncelikle kendine zarar veren şeylerle vakit geçirmeyi bıraktılar. Durumun farkındalığı ile bilinçlenmeye başlayanlar duygularını anlamaya, içe dönerek düşünmeye yönelebildi.

Artık haberleri iletmeden doğru mu, değil mi diye araştırmaya başladılar. Herkesin aslında elinden geleni yapmaya çalıştığını gördüler. Bu işte hepimizin beraber olması bir çoğumuzu sakinleştirdi.
Ancak   içimizden   bazıları   ise, yeni oluşan bu geçici hayat biçimine çabuk adapte oldu. Geleceğe odaklanırken şimdiki ‘’an’’ da yaşamayı seçti.

Başkalarına yardım etme, yeteneklerini ihtiyacı olanlar için kullanma, onların önceliği haline geldi. Bunu  başarabilen insanlar kendilerine ve başkalarına empati yapıyorlar. 

Diğerlerini takdir edip, teşekkür edebiliyorlar. Huzurlu bir ruh halini koruyarak,  geleceğe umut ile bakabiliyorlar. Önceliklerini ve   değerlerini   kendilerine ve diğerlerine en uygun şekilde içlerine yerleştirebiliyorlar. Yani bu durumdan pay çıkartıp, büyümeye ve gelişmeye devam edebiliyorlar. Peki bunlar kim? Hangi özellikleri olan insanlar?   
Psikolojik dayanıklılığı  olan ve içsel kaynaklarını kullanabilen insanlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir