Gebelikte Beslenme - Kadınlar Güzeldir
Aile ve ÇocukBeslenme&Diyet

Gebelikte Beslenme

Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyenlerinden Dyt.Ceyda KARAGÖZLÜ Gebelikte Beslenme süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir.  Bu yüzden bu süreçte anne adayları çevrelerinden  ‘sen artık iki canlısın iki kişilik beslenmelisin’ sözünü sıkça işitirler. Fakat bu dönemde önemli olan annenin ne kadar çok yemesinden ziyade hem kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğelerinin yedeğini dengede tutmak hem de bebeğinin normal büyümesi için gerekli enerji ve besin öğelerini sağlamasıdır.

Yetersiz beslenen gebelerde anemi, bebekte düşük doğum ağırlığı ve büyüme geriliği gibi sorunların yanında, maternal (kalıtımla anneden geçen) hastalık ve ölü doğum risklerinde de artış görülmektedir. Yetersiz beslenen gebe kadınlardan doğan premature sayısı normal beslenen kadınlara göre daha fazladır. Gebelikte yetersiz beslenme kadar fazla beslenme de anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.

Gebelikte her annenin alması gereken enerji miktarı farklılık göstermektedir. Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız, ilk 3 ay aldığınız kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yoktur. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek davranışlarda bulunmak veya ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmak da gebelik dönemi için uygun bir davranış değildir.

Obez anneler de gebelik süresince kazanılması gereken ideal ağırlık 6-8 kg ,normal kiloda gebe kalan anneler de 9-12 kg, zayıf anneler de ise 15-16 kg arasında değişmektedir. Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir.

Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur. Üçüncü üç ayda kilonuz artmaya devam eder. Bu dönem, bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikayeti artabilir. Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bebek tüm enerji ve besin öğesi gereksinimlerini annenin depolarından karşılar. İyi beslenme, gebeliğin her dönemi için önemlidir.

Özel Bir Nefes Hastanesi Dyt. Ceyda KARAGÖZLÜ 

Bu dönemde dikkat etmeniz gerekenler;

  • Günde 3 litre su tüketiniz.
  • Çayı  ve kahveyi yemeklerden 1-2 saat sonra tüketiniz. Çay içinde bulunan polifenol içeriği bağırsaklardan demir emilimini bozması nedeni ile kansızlığa neden olabilmektedir. Günde 2 bardak açık çay veya 1 fincan kahvede bulunan kafein sağlıklı anne adayı tarafından tolere edilebilir.
  • Fazla kilo alımını önleyebilmek için unlu ve şekerli gıdalar yerine daha sağlıklı ve fit alternatifleri tercih edin.
  • Lif kaynaklarını sıklıkla tüketmeye, öğünlerinizde tam tahıllara yer vermeye çalışın; baklagiller, yulaf ezmesi, saf kepek, ahududu, avokado ve yeşil sebzelerdir.
  • Günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketmeye çalışın.
  • D vitamini, kalsiyum, demir, folik asit alımınızı yeterli ve dengeli beslenerek sağlamaya gayret edin. Gerekiyorsa destek ürün almak için doktorunuza danışın. A vitamin, C vitamin , B6 vitamin vb. vitaminlerin alımını yeterli ve dengeli beslenerek karşılayabilirsiniz.
  • Günlük beslenmenizde yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil gibi protein kaynaklarını her gün yeterli miktarlarda tüketmelisiniz.
  • Bu dönemde egzersiz yapmaya gayret edin. (günlük kısa yürüyüşler, hamilelik yogası, pilates, yüzme gibi çok yorucu olmayan aktiviteler) Yaptığımız bu egzersizler hem gebelik sürecimizi hem de bebeğinizin gelişimini olumlu etkiler.
  • Günlük tuz tüketimini sınırlayın ve doktorunuza danışarak iyotlu tuz çeşitlerini tercih edin.
  • Alkol ve sigara bırakmalı, içilen odalarda oturmamaya gayret etmelisiniz.
  • Bu dönemde hijyene oldukça özen göstermelisiniz, ellerinizi sabunla iyice yıkamadan yiyeceklere dokunmamalısınız, sebzeleri, meyveleri, baklagilleri iyice yıkamalısınız. Bunun dışında bu dönemde şarküteri, fast food ürünlerden, pastörize edilmemiş süt ürünlerinden de kaçının.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir